Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, dişlerdeki lekeler ile beraber renk bozulmalarını gidermeyi ve geçmişin parlaklığını diş minesine geri kazandırmayı amaçlayan oldukça popüler bir tedavidir. Ancak bu yöntemin kesin bir çözüm olmadığı, elde edilen sonucun kalıcı olması için periyodik olarak tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır. Öte yandan diş beyazlatmanın, birbirinden ayrı diş tedavileri olduğu için diş temizliğinden farklı olduğunu da unutmamakta fayda vardır. İlki, dişleri daha beyaz hale getirmeyi amaçlarken diş temizliği, dişlere yerleşmiş bakteri plağını ve tartarı temizlemeyi amaçlar

Dişler Neden Lekelenir?

Dişlerdeki renk değişikliği, temel olarak kişisel alışkanlıklar ve yaşam tarzı ile bağlantılıdır. Zamanla dişler, aşağıdaki gibi çeşitli kaynaklardan gelen renk pigmentlerini absorbe eder:

  • Besinler
  • Kahve gibi bazı içecekler
  • Diş renklendiren gargaralar
  • İlaçlar
  • Sigara

Renk pigmentleri, sert diş dokularına (mine ve dentin) yerleşir ve dişlerin doğal rengini değiştirerek yavaş yavaş sararmasına veya koyulaşmasına neden olur.

Dişlerinizi Beyazlatmak Ne Zaman Gereklidir?

Dişlerin doğal veya parlak rengi, uyumlu dişler ve sağlıklı diş etleri ile birlikte bir gülümsemenin, “estetik bir gülümseme” olmasına katkıda bulunan faktörlerden biridir. Estetik faktör, doğal olarak beyaz ve parlak dişlerin aynı zamanda iyi bir genel fiziksel sağlıkla eş anlamlı olduğu fikriyle de ilgilidir. Çeşitli çevresel faktörler nedeniyle dişler, parlaklığını kaybedip sarardığında veya koyulaştığında profesyonel diş beyazlatma kullanılabilir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma, özel alet ve ürünler kullanılarak dişlerdeki renklenmelerin önemli ölçüde azaltılmasını, dişlerin daha beyaz ve homojen renk yapısına getirilmesini sağlayan estetik bir tedavidir. Bu işlemde hidrojen peroksit (H2O2) maddesi kilit bir rol oynar. Diş beyazlatma yöntemleri şunlardır:

Profesyonel Diş Beyazlatma

Profesyonel diş beyazlatma, diş kliniklerinde veya özel merkezlerde doğrudan diş hekimi tarafından yapılır. Profesyonel düzeyde en çok kullanılan tekniklerden biri, fotoaktivasyon ile stimüle edilen hidrojen peroksit veya karbamid peroksit bazlı maddelerle diş beyazlatmadır. Diş kliniğinde yapılan bu beyazlatma, dişlere doğrudan uygulanan bir jelin kullanılmasına dayanır. Diş hekimi, diş etlerini korumak için plastik bir kılıf uygular ve jeli, diş yüzeylerine uygular. . Seans bir saate kadar sürebilir. LED lambalar veya lazer ekipmanı ile yapılan fotoaktivasyon ile tedavi hızlandırılabilir. Evde beyazlatmaya kıyasla profesyonel diş beyazlatmanın etkinliği önemli ölçüde daha yüksektir.

Evde Diş Beyazlatma

Evde diş beyazlatma işleminde; düşük dozdaki karbamid peroksit bazlı beyazlatma işlevine sahip jel, silikon diş maskelerinin içerisine uygulanarak kullanılmaktadır. Bu plaklar, günde iki saat dişlere uygulanır. Yaklaşık bir hafta kadar süren tedavinin sonucu oldukça tatmin edici ve uzun ömürlüdür.

Diş Beyazlatma Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Profesyonel diş beyazlatma, diş minesinin kalitesini hiçbir şekilde etkilemeyen ağrısız bir diş tedavisidir. Diş hekimi tarafından uygulanan diş beyazlatma işlemi, dişlerde veya ağız boşluğunda kalıcı hasara veya dişte madde kaybına neden olmaz. Bazı durumlarda diş beyazlatma tedavisinden hemen sonra hasta, diş hassasiyeti yaşayabilir. Bu his, tamamen geçicidir ve tedaviyi takip eden 72 saat içinde kaybolur.

Diş Beyazlatma İşlemi Her Zaman Etkili Bir Tedavi Midir?

Genel olarak beyazlatmanın sonuçlarını en az üç faktör etkiler ve bu faktörler, diş hekimi tarafından önceden değerlendirilir:

  • Hastanın yaşı
  • Diş lekelerinin türü ve doğası
  • İlk diş rengi

Genel olarak diş beyazlatma, hemen hemen her durumda garanti edilir. İstisnalar, belirli ilaçların (örneğin, bazı antibiyotiklerde bulunan tetrasiklin) ağızdan alınmasından kaynaklanan cansız dişler ve diş lekeleridir. Bu tarz durumlarda etkilenen dişlere estetik kaplamalar veya protezler uygulanarak sarı, koyu veya silinmeyecek şekilde lekelenmiş dişleri düzeltmek mümkündür.

Diş Beyazlatma Kalıcı Mıdır?

Beyazlatma sonrası elde edilen diş renginin süresi, neredeyse tamamen hastanın kişisel alışkanlıklarına bağlıdır. Genel olarak sigara içenler ve boya içerikli içeceklerin alışılmış tüketicileri, daha ani sararmaya maruz kalacaklardır. Diş beyazlatma tedavisinin kalıcı bir etkisi yoktur ve ortalama olarak uygun önlemler alındıktan sonra renk tonu bir yıl boyunca değişmeden kalır. Diş beyazlatmanın etkilerini korumanın en iyi yolu, diş hekimi ile kombine bir bakım programını izlemektir.

Diş Beyazlatma Etkisi Nasıl Uzatılır?

Tedaviyi takip eden günlerde diş beyazlatmanın etkisini uzatmak için bazı kurallara uyulması tavsiye edilir:

  • Uygun ağız hijyeni sağlanmalıdır.
  • Sigara içilmemelidir. Ayrıca çay, kahve ve alkol tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Bununla beraber renkli içeceklerde, içeceğin pigmentlerinin beyazlatılmış dişlerle doğrudan temasını önlemek için pipet kullanmak iyi bir çözüm olabilir.
  • Pancar, domates, kiraz, çilek, lahana, yaban mersini, ahududu gibi meyve ve sebzeler ile sirke gibi birçok pigment veya asit içeren yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Periyodik olarak yılda minimum iki defa profesyonel diş temizliği yapılmalıdır.

Hemen Ücretsiz Abone Olun

Dent S Plus yılların tecrübesine sahip uzman diş hekimleri ve son teknoloji ekipmanlarla donatılmış modern bir diş kliniğidir.